Ryhmä ihmisiä, joilla kahdella on kunniakirjat kädessä. Kuvassa Ikäinstituutin mentorit Ritva - Liisa Salonen, Minna Säpyskä-Nordberg, Pöytyän liikuntakoordinaattori Markus Salo, Loimaalta liikunnanohjaaja Tarja Mäki ja liikuntapalvelupäällikkö Anu Pitkänen.

24.9.2024

Loimaa palkittiin Voimaa Vanhuuteen seminaarissa Helsingissä

Voimaa Vanhuuteen -ohjelmassa vuosina 2021-2024 mukana olleiden kuntien hyvää työtä juhlistettiin Voimaa vanhuuteen -foorumissa Helsingissä 12.9.2024

Loimaalla on panostettu kolmevuotisen Voimaa vanhuuteen –ohjelmakauden (2022-2024) aikana vahvasti ulkoiluun, kouluttamiseen sekä voima-, tasapaino- ja kuntosaliharjoitteluun. Kolmen vuoden ohjelmakauteen on mahtunut paljon tapahtumia, koulutuksia ja uusia liikuntaryhmiä. Mukaan on tullut uusia liikkujia sekä yhteistyötä kolmannen sektorin kanssa on vahvistettu.

Kolmivuotista kehittämistyötä juhlittiin yhdessä 21 muun ohjelmassa mukana olleen kunnan kanssa Voimaa vanhuuteen -foorumissa 12.9.2024 Helsingissä. Tapahtumassa Loimaalle ja Pöytyälle myönnettiin kunniakirja ansiokkaasta ikäihmisten terveysliikunnan edistämisestä.

– Syksyllä aloitimme yhteisen vertaisohjaajien koulutuksen Pöytyän liikuntakoordinaattorin Markus Salon kanssa, mikä onnistui tosi hienosti. Innokkaita kurssilaisia – myös miehiä – on 12 ja koulutuksia on pidetty vuoroin Pöytyän ja Loimaan puolella. Tämä yli kuntarajojen tehtävä yhteistyö on todella oiva tapa yhdistää voimat ja se tuonut uusia ideoita niin kouluttajille kuin kurssilaisillekin, sanoo kouluttaja, liikunnanohjaaja Tarja Mäki.

– Ikäihmisten liikunta on Pöytyälläkin ykkösasia, kehuu Markus Salo. – Yhteistyötä Loimaan kanssa jatketaan myös liikuntaneuvonnan parissa.

Loimaa ja Pöytyä ovat olleet mukana Ikäinstituutin koordinoimassa Voimaa vanhuuteen – iäkkäiden terveysliikuntaohjelmassa 2022-2024. Tavoitteena on ollut lisätä ikäihmisten voima- ja tasapainoharjoittelua, liikuntaneuvontaa sekä ulkoilua kuntien, järjestöjen ja hyvinvointialueen yhteistyönä.

Loimaalla ja Pöytyällä on tarjolla monenlaista liikuntaa, josta kukin voi valita itselleen sopivan tavan liikkua. On esimerkiksi maksuttomia tuolijumpparyhmiä, kuntosaliharjoittelua sisällä ja ulkona sekä 2kk kuntosali- starttikursseja. Muun muassa Loimaalla järjestettävät maksuttomat tuolijumpat ovat löytäneet oman vakiintuneen kävijäjoukon. Matalan kynnyksen tuolijumpissa liikkuukin viikoittain lähes 170 jumpparia.

Lisää poikkisektorista yhteistyötä

Kolmivuotisen kehittämistyön tueksi kuntien poikkisektoriset yhteistyöryhmät ovat saaneet mentorointitukea, maksuttomia koulutuksia ja verkostotapaamisia sekä materiaalia käytännön työn tueksi.

Loimaalla poikkisektorista yhteistyötä on ohjelman aikana lisätty järjestöjen, yhdistysten, Varsinais-Suomen hyvinvointialueen ja muiden toimijoiden kanssa. Tavoitteena on järjestää toimintaa eri puolilla kuntaa. Kolmivuotiseen kehittämistyöhön kutsuttiin mukaan eri järjestöjä, jotka tavoittavat kohderyhmän iäkkäitä ja haluavat edistää liikuntaa yhteistyöllä. Alla muutama nosto, joita Loimaalla mm. on toteutettu ohjelman puitteissa:

  • Loimaan seurakunnan kanssa on koulutettu ulkoiluystäviä ja järjestetty vuosittain yhdessä iäkkäiden ulkoilupäivät.
  • Asumisen teemavuoteen liittyen toteutettiin liikuntakysely yli 70+ vuotiaille loimaalaisille, jolloin saatiin melko hyvä kuva loimaalaisten ikäihmisten liikuntatottumuksista.
  • Ikäihmisten liikuntaraati -tilaisuus, jossa iäkkäillä oli mahdollisuus osallistua oman kunnan liikuntapalvelujen kehittämiseen.
  • Seniorikortti otettiin käyttöön, joka aktivoi seniorikohderyhmää omatoimiseen liikkumiseen sekä kulttuuripalveluiden käyttöön.
  • Seniorisumppeja järjestettiin yhdessä Asukkaiden Loimaan -hankkeen kanssa Asumisen teemavuoden aikana. Seniorisumpit liikuttivat tavalla tai toisella yli 700 henkeä viiden kuukauden aikana.
  • Voima- ja tasapainoharjoittelun pariin pääsi kuntosaliharjoittelun alkeis- ja tehojaksoilla.

Kuntakohtaisen kehittämistyön lisäksi luodaan yhteisiä toimintatapoja Varsinais-Suomen 26 kunnan alueelle sekä lisätään kuntien ja koko hyvinvointialueen yhteistyötä ikääntyneiden liikunnassa. Työn tarkoituksena on sujuvan polun rakentaminen Varsinais- Suomen hyvinvointialueen, kuntien, järjestöjen ja palveluiden välille.

Ohjelmassa vuosina 2021-2024 mukana olleiden kuntien hyvää työtä juhlistettiin Voimaa vanhuuteen -foorumissa Helsingissä 12.9.2024.

Kiitos yhteistyöryhmä ja mentorit mielenkiintoisesta matkasta.
Liikuntateot iäkkäiden hyväksi Loimaalla jatkuu!
Tarja Mäki

Kuvassa Ikäinstituutin mentorit Ritva-Liisa Salonen, Minna Säpyskä-Nordberg, Pöytyän liikuntakoordinaattori Markus Salo, Loimaalta liikunnanohjaaja Tarja Mäki ja liikuntapalvelupäällikkö Anu Pitkänen.

Lisätietoa Loimaan Voimaa Vanhuuteen -ohjelmasta.

Takaisin listaukseen