Loimaan keskustan kehittämisen havainnekuva

9.8.2024

Asukkaiden toiveiden mukainen torin ja rannan ideasuunnitelma julkaistu

Kauppatori on yksi Loimaan maamerkeistä. Se on sijainnut nykyisellä paikalla vuodesta 1925 lähtien. Torin ja sen läheisten alueiden toiminta on muuttunut ja kehittynyt ajan saatossa useaan otteeseen. Torin sekä sen viereisen puiston ja ranta-alueen yleissuunnitelma päivitettiin 2016. Tuon suunnitelman pohjalta uudistettiin torin viereinen puistoalue, mutta rannan ja torin alueen päivittämistä ei ole vielä tehty. 

Tarpeita ja ideoita alueen kehittämiselle on noussut säännöllisesti esille. Samalla on huomattu, että aiemmin tehty suunnitelma tarvitsee ainakin osittain päivitystä. Aiemman yleissuunnitelman, saatujen palautteiden sekä päättäjien ohjeistuksen pohjalta laadittiin kolme karkean tason ideasuunnitelmaa kauppatorin ja rannan alueesta. Näitä suunnitelmia hyödyntäen toteutettiin toukokuussa 2024 kysely asukkaille, yrityksille ja kaikille Loimaalla vieraileville. Kyselyllä kartoitettiin kiinnostavimmat ja tärkeimmät elementit, joista alueen kehittäminen kannattaa aloittaa.

Näkemyksensä unelmien torin ja rannan alueesta jätti 369 vastaajaa

Torin ja rannan alueen kyselyyn saatiin mahtavat 369 vastausta, mikä on erinomainen määrä seikkaperäiseen kyselyyn. Vastanneiden kesken arvottiin kolme 50 euron lahjakorttia paikallisiin liikkeisiin. Ideasuunnitellussa asiantuntija-apuna ollut FCG suoritti arvonnan ja onnetar suosi seuraavia henkilöitä: Virve K, Iina I. ja Juha V. Voittajat ovat saaneet tiedon asiasta.

Kyselyn vastauksissa nousi erityisesti esille vehreyden ja luonnon läheisyyden lisääminen koko alueelle sekä rannan kehittäminen. Tarkempia tietoja vastauksista löytyy täältä. Vastausten perusteella koostettiin ideasuunnitelma, jossa oli mahdollisimman laajasti huomioitu kyselyssä esiin nousseet asukkaiden toiveet. Tämä ideasuunnitelma kyselyn vastausten kanssa toimii suuntaviivana torin kehittämisessä, mutta sitä ei ole tarkoitus toteuttaa sellaisenaan yksityiskohtaisesti. Toteutuksesta päätetään erikseen osakokonaisuus kerrallaan. 

Torin ja rannan kehittämissuunnitelman toteutus käynnistyy 2025

Kaupunginhallitus käsitteli ideasuunnitelmaa 5.8.2024 kokouksessaan. Asukkaiden ajatuksiin pohjautuvan ideasuunnitelman (liitteenä) nähtiin ohjaavaan alueen kehittämistä oikeaan suuntaan ja päättäjät iloitsivat vastaajien laajasta joukosta ja paneutumisesta alueen kehittämiseen. Yksityiskohtia hiotaan toteutuksen edetessä mutta tärkeänä pidettiin, että osia suunnitelmasta saadaan toteutukseen jo ensi ja sitä seuraavana vuonna. Tulevan vuoden talousarviossa tullaan varautumaan toteutukseen.

Lisätietoja: kehittämisjohtaja Paavo Laaksonenpaavo.laaksonen@loimaa.fi, puh. 050 409 8794

Liitteet: Asukaskysely 2024, ideasuunnitelma