Rompe-näyttely.

13.8.2024

Rompe-näyttely pääkirjastossa elokuun ajan

Loimaan perinnetapahtuma täytti 30 vuotta

Kolmekymppisiään juhlinut Rompetori on yksi paikkakunnan perinteisimmistä tapahtumista. Juhlavuoden kunniaksi on Peltoisten Rompepäivistä koottu näyttely, johon pääsee elokuun ajan tutustumaan pääkirjaston lehtisalissa. Aiemmin kesällä samainen näyttely on ollut esillä Sarka-museossa ja Taidetalossa.

– Näyttely pitää sisällään kuusi tekstiä ja kuvia sisältävää planssia, joissa kerrotaan Rompe-tapahtuman 30-vuotisesta historiasta, amanuenssi Elsa Hietala Suomen maatalousmuseo Sarasta kertoo.

Hietala on toiminut näyttelyn ideoijana ja toteuttajana. Hän kiittelee Peltoisten kyläaktiiveja, jotka tarjosivat tietoa ja materiaalit omista arkistoistaan.

– Näyttelyn kokoaminen oli oikein antoisaa, ja sain tavata pitkän linjan talkoolaisia ja kuulla monenlaisia hauskoja ja kiinnostavia tarinoita. Hauskinta oli oppia lisää tapahtumaa pyörittävästä Peltoisten kyläyhdistyksestä ja sen vaiheista.

Hietala tietää, että kuvat ovat herättäneet kiinnostusta, sillä niistä voi bongata niin aitoa kaupankäyntiä kuin myös tuttua väkeä vuosien varrelta.

– Rompetorilla on ollut suuri merkitys Loimaan liike-elämälle ja tapahtumatoiminnalle. Se on tuonut Loimaata esiin positiivisella tavalla ja tutustuttanut sekä paikallisia ja ulkopaikkakuntalaisiakin radan varren historialliseen miljööseen, Hietala sanoo.

Loimaan Rompepäivien 30-vuotisjuhlanäyttely pääkirjastossa elokuun ajan.

Rompe-näyttely oli aiemmin esillä Sarka-museossa. Kuvat: Maileena Vaajoensuu