Kuraattorityö ja nepsy-ohjaus

Varhaiskasvatuksen kuraattorityö

Kaikilla lapsiperheillä on elämänvaiheita, jolloin arki on raskaampaa ja toisinaan tilanteita, joissa voi tarvita ulkopuolista tukea. Varhaiskasvatuksen kuraattorityöllä pyritään vanhemmuuden vahvistumiseen ja perheen omien voimavarojen lisääntymiseen.

Palvelu on tarkoitettu kaikille sitä tarvitseville varhaiskasvatuksen piirissä olevien, alle esikouluikäisten lasten perheille.

Kuraattorityö voi sisältää:

  • keskusteluja, esim. Lapset puheeksi -keskusteluja
  • yhdessä tekemistä 
  • avointa toimintaa lapsiperheille
  • vertaisryhmiä, esim. Hyvän mielen vanhemmuus -ryhmä

Ennaltaehkäisevää työskentelyä ohjaa avoimuus ja luottamuksellisuus, eikä siitä synny asiakkuutta. Ota rohkeasti yhteyttä, jos jokin asia perhearjessa askarruttaa.

Lapset puheeksi® -keskustelu lapsen kasvun ja kehityksen tukena

Lapset puheeksi- keskustelua/menetelmää käytetään lapsen suotuisan kehityksen tukemiseen ja ongelmien ennaltaehkäisyyn. Sen avulla tuetaan perheiden pärjäämistä arjen muutoksissa ja haasteissa. Lapset puheeksi -keskustelu sisältää 1-2 tapaamista tai tarpeen mukaan enemmän.

Keskustelussa kartoitetaan lapsen arkielämän sujumista sekä tuetaan vanhemmuutta ja lasta eri elämänvaiheissa mahdollisimman hyvin. Vanhemmat tuntevat lapsensa parhaiten ja heidän asiantuntemuksensa on keskustelun perusta.

Mitä keskustelussa tapahtuu?

Jos päätät osallistua Lapset puheeksi -keskusteluun, sovitaan yhdessä aika ja paikka tapaamiselle. Saat kotiin tutustuttavaksi keskustelun pohjana olevan lomakkeen ns. lokikirjan. Keskustelussa käydään läpi lapsen tilannetta kotona, vapaa-aikana ja varhaiskasvatuksessa.

Keskustelussa tulevat esille sanat vahvuus ja haavoittuvuus. Vahvuus tarkoittaa asiaa, joka lapsella sujuu normaalisti, tavalliseen tapaan. Haavoittuvuus tarkoittaa olemassa olevaa haastetta tai asiaa, joka voi tuottaa hankaluutta tulevaisuudessa.

Yhteisessä keskustelussa syntyy laajempi ymmärrys lapsesta ja lapsen tilanteesta, minkä pohjalta vanhempien kanssa tehdään suunnitelma siitä, miten tukea lasta.

Lapset puheeksi -menetelmä on Suomen Mielenterveysseura Mieli ry:n rekisteröimä konsepti.


Varhaiskasvatuksen nepsy-ohjaus

Varhaiskasvatuksen nepsy-ohjaus tuo uusia näkökulmia ja oivalluksia arjen haasteisiin.

Nepsy-ohjaus on suunnattu lapsille, joilla on neuropsykiatrisia piirteitä.
Ohjauksen ajatuksena on, että lasta voidaan auttaa heti tuen tarpeen ilmaannuttua.
Lapsen vahvuudet ja mielenkiinnonkohteet ovat pohjana työskentelylle.
Ohjaus sisältää yksilö ja pienryhmätyöskentelyä, havainnointia, konsultointia sekä toiminnan mallittamista.

Nepsy-ohjaus voi sisältää mm.

  • kuormitustekijöiden huomioimista ja vähentämistä arjessa
  • tukea ja ymmärrystä aistisäätelyn haasteisiin
  • vahvuuksien vahvistamista ja positiivista kohtaamista
  • tukea tunne- ja kaveritaitoihin
  • leikkitaitojen tukemista
  • vertaisryhmiä
  • nepsy-tarvikkeiden tuomista osaksi arkea

Nepsy-ohjaus tukee varhaiskasvatuksen henkilöstöä ja perheitä tarjoamalla lisätietoa, ymmärrystä ja ohjausta nepsy piirteisen lapsen arkeen.

Nepsy-ohjaaja tekee työtä lapsiryhmissä

Nepsy-ohjaaja kiertää kaikissa Loimaan kaupungin varhaiskasvatuksen yksiköissä ja työskentelee yhdessä varhaiskasvatuksen muun henkilöstön kanssa. Nepsy työskentelystä hyötyy koko lapsiryhmä ja ohjaus tapahtuu varhaiskasvatus päivän aikana. Ryhmät, joissa nepsy-ohjaaja työskentelee valitaan varhaiskasvatuksen erityisopettajien harkinnan kautta.

Nepsy-ohjaus tarjoaa yksilöllistä ja kohdennettua tukea neuropsykiatristen piirteiden kanssa eläville lapsille. Nepsy-ohjaus on ennalta ehkäisevä palvelu, johon ei tarvitse lähetettä eikä lapsi tarvitse diagnoosia.

Mutta mikä on nepsy?

Nepsy eli neuropsykiatrisia erityispiirteitä omaava henkilö, esimerkiksi ADHD, autisminkirjo, kehityksellinen kielihäiriö, tourette.

Ota yhteyttä

Ota rohkeasti yhteyttä, jos jokin asia askarruttaa perhearjessa tai tarvitset lisätietoja ja ohjausta nepsy-piirteisen lapsen kanssa toimimiseen.

Perheiden kotiin vietävää työtä tekee varhaiskasvatuksen kuraattori, neuropsykiatrinen ohjaaja (nepsy-ohjaaja) Maria Uuppo. p. 050 476 2760. maria.uuppo(at)loimaa.fi

Yksiköissä kiertävä varhaiskasvatuksen neuropsykiatrinen ohjaaja (nepsy-ohjaaja) Heidi Heikkilä. p. 040 156 3086. heidi.heikkila(at)loimaa.fi

Olemme tukenasi kasvatustehtävässä – vanhemmuudesta ei tarvitse selviytyä yksin!